Търговия чрез сайт- счетоводни и данъчни аспекти

Времената се менят и търговията се променя. Все повече търговци разчитат единствено на онлайн търговията. Има някои счетоводни и данъчни аспекти, на които трябва да се обърне внимание.

Уговорката, която трябва да направим е, че дали се продава в магазин или през сайт, търговията си е търговия и единствената разлика е къде се съхранява стоката.

..............

От гледна точка на ДДС, разходите за изработка на сайт, за хостинг, за домейн и за импресии, са с място на изпълнение, където се намира получателят.

- Ако получателят е данъчно задължено лице, основанието е чл.21(2) от ЗДДС.
- Ако получателят е данъчно незадължено лице, по смисъла на ЗДДС имаме доставка на услуга по електронен път с място на изпълнение, където е установен получателя. 

Тъй като се занимаваме с продажба през сайт, поне на тази тема е настоящият материал, явно сме в ролята на данъчно задължено лице. Това автоматично означава, че ако нашият доставчик на подобен род услуги не е друго българско ДЗЛ, то ще ни фактурира без да начислява ДДС, а ние ще трябва да си го самоначисляваме и плащаме в България. 

От тази статия ще разбереш още:

 • Какви са данъчните и счетоводни аспекти на търговията през сайт ?
   
 • Кога един сайт следва да се отчита като нематериален актив и кога като текущ разход?
   
 • Как се третират от гледна точка на ДДС разходите за изработка и поддръжка на сайт?
   
 • Как се третират от гледна точка на ДДС продажбите от сайт?
   
 • Какви особености има когато платформата, през която работим, разполага с даден склад и нашата стока трябва да бъде в склада, за да може да бъде експедирана веднага, при получаване на заявка ?
   
 • Какви са данъчните аспекти според ЗКПО ?
   

 

Абонирай се или ако вече си го направил, влез в своя профил от бутон Вход 

За да знаеш повече!


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация