Авансово плащане и протокол за ВОП

Здравейте, г-н Тодоров!

Въпросът ми е свързан с авансово плащане и протокол за ВОП.

Ситуацията е следната: българско дружество, регистрирано по ДДС в България, купува стока от италианско дружество, регистрирано по ДДС в Италия.

Принципно с тях работим по следния начин - правим поръчка към италианския доставчик, но плащането става, след като те ни потвърдят, че нужната ни стока е в складовете им и може да се транспортира от Италия до България. Понякога минават месеци от поръчката до датата на плащането и получаването на стоката. След това с куриера Шенкер стоката се изпраща до България и по имейл получаваме фактурите за закупената стока. Условия на доставката-DAP.

В януари обаче нещата стоят по различно:

Правим поръчка в м. 12 2021 г.

На 07.01.2022 г. ни уведомяват, че имат стока и правим плащане на същата дата на цялата поръчка за 7883.74 EUR.

НО на 19.01.2022 г. пристига само част от поръчаната стока. От Италия ни изпращат фактура за стоката, която е пристигнала с начислен транспорт, но са ни фактурирали и транспорта /100.00 EUR/за стоките, които ще пристигнат в необозримо бъдеще, фактурирано е и авансово плащане на стойност 3307.86 EUR. /вж. прикачения файл/.

Помолихме за фактура само за получената стока и транспорта й, но ни отговориха, че не е възможно, заради изискванията на италианското законодателство.

Въпросът е свързан с издаването на протокола за ВОП. С колегите коментирахме и стигнахме до извода да се направи протокол само за получената стока и транспорта по нея.

Протокол на транспорт, който не е извършен няма как да се направи, а от това което четохме за авансово плащане по ВОП на стока също не се издава протокол.

Правилни ли са ни разсъжденията и ако не, моля за помощ.

Предварително ви благодаря!

Поздрави,

Н.Златкова


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация